De overstap van een analoge naar een digitale meter brengt een aantal veranderingen met zich mee, vooral voor huishoudens met zonnepanelen. Dit heeft invloed op hoe je energie wordt gemeten en verrekend. Hier bespreken we de belangrijkste verschillen en wat dit voor jou betekent.
Van analoge naar digitale meter
1. Wegvallen van de terugdraaiende teller
Bij een analoge meter draaide de teller terug wanneer je meer elektriciteit opwekte dan je verbruikte. Hierdoor betaalde je enkel voor je netto verbruik (verbruik min injectie). Bij een digitale meter worden afname (verbruik) en injectie (teruglevering) apart geregistreerd. Dit betekent dat de stroom die je opwekt en niet direct gebruikt, naar het net gaat en apart wordt afgerekend. Je kunt deze stroom dus niet meer later gratis terugnemen zoals bij de analoge meter.
2. Geen compensatie meer via de terugdraaiende teller
In Vlaanderen betaalden eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller een prosumententarief, een vaste vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit prosumententarief vervalt bij de digitale meter. Vanaf 2023 geldt het capaciteitstarief, waarbij je deels wordt afgerekend op basis van je hoogste piekverbruik.
3. Overgang naar een capaciteitstarief
In Vlaanderen betaalden eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller een prosumententarief, een vaste vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit prosumententarief vervalt bij de digitale meter. Vanaf 2023 geldt het capaciteitstarief, waarbij je deels wordt afgerekend op basis van je hoogste piekverbruik.
4. Mogelijkheid om een injectievergoeding te krijgen
Een digitale meter biedt de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor de stroom die je op het net zet. Energieleveranciers bieden hiervoor verschillende injectietarieven aan. Houd er rekening mee dat deze vergoeding vaak lager is dan de prijs die je betaalt om stroom af te nemen.
5. Stimulans voor zelfconsumptie
Omdat teruglevering minder aantrekkelijk wordt, loont het om meer van je eigen zonnestroom direct te verbruiken. Dit kan op verschillende manieren:
De overstap naar een digitale meter verandert de manier waarop je energiestromen worden geregistreerd en verrekend. Dit vraagt om een aangepaste strategie om optimaal te profiteren van je zonnepanelen. Door bewuster om te gaan met je energieverbruik en te investeren in slimme oplossingen, kun je de impact van deze veranderingen minimaliseren en blijven besparen op je energierekening.
Wat met groenestroomcertificaten?
Ontvang je nog groenestroomcertificaten voor de energie die je opwekt met zonnepanelen? Ook na overschakeling van een analoge naar een digitale meter zal je deze certificaten nog blijven ontvangen.
Liet je zonnepanelen plaatsen tussen 1 januari 2006 en 14 juni 2015? Dan heb je gedurende een bepaalde periode (= de steunperiode) recht op groenestroomcertificaten. Wie na die datum zonnepanelen liet plaatsen, kan (in Vlaanderen) geen groenestroomcertificaten meer aanvragen.
Nam je je installatie in gebruik tussen 1 januari 2006 en 31 juli 2012? Dan loopt de steunperiode 20 jaar. In 2032 zullen dus de laatste certificaten uitbetaald worden. Nam je je zonnepanelen in gebruik tussen 1 augustus 2012 en 14 juni 2015? Dan heb je 10 jaar recht op groenestroomcertificaten. De laatste certificaten van installaties, die in die periode in dienst werden genomen, zullen in 2025 uitbetaald worden.